Kokkiveitsen terän keskiosa soveltuu sekä kiinteiden että pehmeiden ruoka-ainesten käsittelyyn. Keskiosan loiva kaari soveltuu erityisesti yrttien ja esimerkiksi purjon hienontamiseen. Kokkiveitsen terän kärkiosa soveltuu erityisen hyvin esimerkiksi sipulien, sienien, valkosipulin ja pienten vihannesten leikkaamiseen, kun taas terän kantaosa soveltuu parhaiten erittäin kiinteiden ruoka-ainesten käsittelyyn.
Kokkiveitsen terä on hiottu ohueksi hyvän leikkuutuloksen aikaansaamiseksi. Tämän vuoksi se ei sovellu esimerkiksi luiden tai vastaavien kovien ainesten käsittelyyn. Hentoja luita tai kuorieläinten kuoria voi murskata terän selkäosalla, ei koskaan veitsen leikkuuterällä. Tätä tarkoitusta varten on olemassa omat työkalunsa, esimerkiksi lihakirves eli spaltteri. Kokkiveistä ei saa myöskään rasittaa enempää kuin sen käyttötarkoitus edellyttää. Sitä ei saa taivuttaa sivusuunnassa enempää kuin sen luontainen jousto antaa myöden. Jos terä tarttuu epähuomiossa kiinni esim. rustoon tai lanttuun, on se irrotettava nostamalla veistä – ei vääntämällä. Taotut ja karkaistut kokkiveitset eivät kestä iskuja, tiputtamista eivätkä jäisten tuotteiden leikkaamista.
Kokkiveitsi pestään aina heti käytön jälkeen käsin ja kuivataan saman tien. Astianpesukoneessa pesua ei suositella, sillä pesuaika on pitkä, pesuaineet vahvasti emäksisiä ja koneessa on lämpötilanvaihteluja. Konepesun aikana kokkiveitsen terä hakkautuu helposti koriin tai muihin astioihin, jolloin terä tylsyy turhaan. On muistettava myös, että nk. ruostumatonkin veitsi saattaa syöpyä tai ruostua kosteiden ruoka-aineiden vaikutuksesta (monet ruoka-aineet ovat yllättävän syövyttäviä – terän kirjavoituminen on luonnollista) – varsinkin, jos se jää puhdistamatta käytön jälkeen tai märäksi pesun jälkeen.